Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Анализатор: Цените на петрола ще тръгнат надолу през есента при втора вълна на пандемията

Николай Ваньов, финансов анализатор, Бизнес старт, 11.08.2020

12:28 | 11 август 2020
Обновен: 12:28 | 11 август 2020
Автор: Хюлия Айваз

Саудитска Арабия се стреми да ограничи доставките на петрол за САЩ, така че донякъде бъдещото производство на петрол на шистовите производители да захранва вътрешния пазар и да постигне по-високи цени в САЩ и това да доведе до една стабилизация в цената на петрола в глобален аспект. Такова мнение изрази финансовият анализатор Николай Ваньов в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.  

“Що се отнася до запасите на петрол в САЩ по време на пандемията, видяхме няколко много сериозни нараствания и запълване на капацитетите до такава степен, че стигнахме до отрицателни цени на фючърсите при търговията с петрол, само и само защото петролът, който предстоеше да бъде доставен с майските контракти, нямаше къде да бъде складиран. Така че станахме свидетели на едни безпрецедентни за пазарите на петрол събития”.  

Според него имайки предвид доколко ограничени са транспортът и потреблението на петрол като цяло, няма как това да не се отрази негативно върху цените на петрола.  

“Саудитска Арабия и страните от ОПЕК+ може би донякъде се опитват да направят контрол на щетите от пандемията”.  

Той посочи, че по-скоро очакванията за потреблението на петрол нарастват, защото човечеството малко по малко се научва да живее с пандемията и социалният живот се завръща.  

“Няма да видим пазарно балансиране, а още един пик в цените на петрола, който бързо ще бъде изравнен от реалното състояние на пазарите, т.е. по-скоро пак ще бъдем свидетели на понижение на цената може би още тази есен, когато се очаква някаква втора вълна на пандемията, въпреки че едва ли ще стигнем до чак такива мерки за затваряне на цели икономики”.  

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.