Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо банки отказват да откриват набирателни сметки на чужденци?

Адв. Димитър Калдамуков, партньор в KDMBLaw, Бизнес старт, 05.08.2020

11:54 | 5 август 2020
Обновен: 11:55 | 5 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

Банки в България отказват да разкриват набирателни смекти чрез пълномощно на чуждестранни лица, които искат да регистрират фирми в България. Генезисът на проблема е Законът за мерките срещу изпиране на пари и лошият му текст. Това каза адв. Димитър Калдамуков, партньор в KDMBLaw, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"За двете години на същесвуването си законът е променян девет пъти. Изпълнен е с неясни текстове. Това създава несигурност във всички, които са длъжни да го спазват". 

Той обясни, че след като започнаха обстойни проверки, редица банки са решили, че е по-лесно да спрат да откриват набирателни сметки на дружества, които искат да бъдат открити чрез пълномощник. 

Калдамуков отбеляза, че има три сценария, при които банката отказва на небългарско лице, което иска да започне бизнес в страната, да открие набирателна сметка.

"При първия вариант банката дава директен отказ.  При втория казват, че искат да проверят нотариално завереното пълномощно и след това отказват. А при третата по-често срещана практика искат 200 евро за преглеждане на документите и в голям брой от случаите дават отказ".

По думите му има лош закон и лошо прилагане на закона от страна на банките. Според него не се прави разлика между офшорни зони и държави като Малта.

"Когато фронт офисът чуе, че крайният собственик е в прибалтийските държави или Малта, веднага се смята, че това е офшорна зона", допълни гостът.

"По този начин България става все по-затворена за чуждите бизнеси и трудно се започва бизнес. За да тръгне процедурата, крайният собственик трябва да дойде в страната. Така банките затварят вратата за откриване на бизнес чрез пълномощно".

Той призова да се направи работна среща с Асоциацията на банките в България. 

В позиция на Асоциацията се посочва, че в отделни случаи след оценка на рисковите фактори е възможно клиент да бъде оценен като неприемлив риск за банката и в тези случаи не се установяват отношения с него. От организацията уточняват, че проблемът не е масов.

„Въз основа на рисковия профил има случаи на отказ за откриване на сметки със собственици чуждестранни лица, но те не могат да бъдат разглеждани като тенденция“, се посочва още в позицията на Асоциацията.

"В момента банките не желаят дори да разгледат пълномощното. Важно е да се направи комплексна проверка, а те не я правят. Не се стига до там, защото има пълномощно и не се задейства процедурата", заяви той.

В началото на юли адв. Георги Гайдаров, член на Управителния съвет на Обединението на свободните адвокати, също сигнализира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че масово чужденци имат проблем с откриването на набирателни сметки за новоучредени дружества в българските банки. 

 Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.