Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Тръмп може да даде зелена светлина за сделка между TikTok и Microsoft

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 04.08.2020

11:01 | 4 август 2020
Обновен: 11:38 | 4 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Дебатът за TikTok в САЩ придобива все по-причудливи форми. В понеделник американският президент Доналд Тръмп потвърди, че сега е отворен за сделка с Microsoft или друга американска компания. По думите на Тръмп правителството на САЩ обаче трябва да получи плащане за уреждането на сделка и определи Tiktok като „готина марка". Това заяви Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Предложението е крайно нетрадиционно: обикновено правителствата не получават плащания по корпоративни сделки, тъй като това може да се тълкува като „подкуп"".

"От своя страна Microsoft Corp. заяви, че се надява да придобие бизнеса на TikTok в САЩ и три други държави, а Тръмп заяви, че е казал на главния изпълнителен директор на компанията Сатя Надела, че „много значителна част от тази цена ще трябва да влезе в хазната на САЩ, защото ние правим възможно тази сделка да се случи”", допълни още Кирилова.

Тя обясни, че Белият дом настояваше за продажба на приложението на американски собственици, позовавайки се на рискове за националната сигурност и опасения, че китайското правителство би могло да използва личните данни, които приложението събира.

Гледайте целия технологичен коментар във видеото.