Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

БАСЗЗ: Възможни са фалити при въвеждането на данък за едрите земеделци от 2021 г.

Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, Бизнес старт, 30.07.2020

11:58 | 30 юли 2020
Обновен: 13:31 | 30 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Изненадани сме, че в ситуацията на пандемия и криза се прави предложение за въвеждането от догодина на данък върху земеделските земи, които са собственост на физически и юридически лица с над 20 хил. декара земя в страната. Облагането с нов данък ще доведе до допълнителна тежест за големите ползватели и собственици, ще предизвика фалити на малките земеделци и до поскъпване на арендите. Това каза Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Предложението представлява дискриминация към определени компании. Не е надписано защо мерките се отнасят за земя над 20 хил. декара. Говорим за 61 фирми. Ще пострада целият бранш. Ако няма чужди инвеститори в България, които да се развиват, как ще се движи икономиката напред".

Стайков коментира, че редица малки фермери могат да фалират и загубите ще са огромни за държавата. "В момента има земя, която пустее и не се обработва", допълни той.  

"В земеделието всичко е на пазарен принцип. Но сега процесът ще тръгне обратно, защото това е изкуствено регулиране на пазарните условия".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.