Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ЕП обсъжда въвеждането на нови данъци

Милена Ангелова, вицепрезидент на Европейския икономически и социален комитет и гл. секретар на АИКБ, Бизнес старт, 30.07.2020

11:14 | 30 юли 2020
Обновен: 13:14 | 31 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Евросредствата от възстановителния пакет на Европейския съюз за преодоляване на коронакризата ще стигнат до българския бизнес. Вече се обсъжда как да бъдат усвоени средствата от програмата React EU, от където се очаква страната да получи 400 млн. евро. С икономическото министерство се обсъжда тези пари да са за подкрепа на бизнеса от последствията от коронавируса, за подготовката за появата на втора вълна на пандемията, както и за насърчаване на дигитализацията, енергийната ефективност и подпомагането на инсталиране на възобновяеми енергийни източници за собствено потребление. Това каза Милена Ангелова, вицепрезидент на Европейския икономически и социален комитет и главен секретар на АИКБ,  предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"В момента идват сериозни средства при сериозни правила. Има добър диалогов режим. Имахме срещи с министерствата, които водят основните оперативни програми. Те питат как да се извърши актуализацията на сегашните оперативни програми и как да се планират средствата за следващия програмен период".

Тя обясни, че Европейският парламент настоява да се върне баланса при формирането на многогодишния бюджет, което да стане за сметка на намирането на собствени източници на приходи. 

"Вариантите се обсъждат от 2 години. Единият е системата за търгуване с въглеродни емисии. България трябва да направи преглед на горския си фонд. Въз основа на това, че страната има сериозен горски фонд, може да иска отстъпки на цените на въглеродните емисии".

По думите ѝ другият вариант за източници на приходи е въвеждането на дигиталния данък, който ще изравни условията за мултинационални компании като Amazon и Google, които не плащат данъци, когато реализират стоките си в ЕС. 

"Европейският съюз планира да обвърже получаването евросредства с ценностите за спазване на върховенството на закона, като това е много важно. Усвояването на европейските средства ще е свързано с постигането на конкретни индикатори и гарантирането върховенството на закона. Трябва всички да си помогнем, за да се усвои ресурса".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук