Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Необходими са специални мерки в помощ на родителите на учениците

Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация Родители, Бизнес старт, 29.07.2020

10:46 | 29 юли 2020
Обновен: 12:25 | 29 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Училищата и семействата се справиха заедно в начинанието да се завърши учебната година. Специализирани мерки в подкрепа на родителите обаче не се видяха. Трябва да се обърне внимание на семействата в риск и децата с уязвим имунитет. Не всяка работа може да се върши вкъщи. Това заяви Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация Родители, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Помощта не е еднозначна, семействата са различни. Трябва да се помисли за учениците в началния етап на образованието".

Гостът обясни, че в Чехия има възможност болничният за родителите да се увеличи.

"Провеждани са разговори с Министерството на образованието и науката. Има разписани въпроси за мерките. Необходимо е да се направи сериозен анализ, преди да се дават предложения. Има забавяне в обсъждането на мерките".

Алексиева отбеляза, че няма сигнали работодател да е притиснал родител да напусне работа за това, че гледа детето си, но родителите като цяло все пак са притеснени да извършват задълженията си в съчетание с грижите за децата.

"Дистанционното обучение със сигурност е ефективно и има безкрайни предимства, но не може да замести живия контакт не само заради общностния смисъл и социалните и емоционални умения, които училището дава, но и защото ученето като процес се случва най-добре на живо".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.