Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Потребителският интерес към крафт бирата у нас се увеличава

Михаил Дурчев, председател на Асоциацията на независимите пивовари в България, Бизнес старт, 29.07.2020

10:30 | 29 юли 2020
Обновен: 12:28 | 29 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

В условията на корнакризата вносът на чуждестранна крафт бира имаше затруднения. Донякъде хората се обърнаха към българската крафт бира. Но не видяхме съществен скок на продажбите на българска крафт бира, тъй като чуждестранният внос реално продължаваше. Това каза Михаил Дурчев, председател на Асоциацията на независимите пивовари в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Все повече има интерес от страна на потребителите към крафт бирата и българите развиват култура за този продукт. Тенденцията е секторът да се разраства".

По думите му в момента секторът на занаятчийската бира у нас е на начално ниво. "При нас всички тенденции идват със забавяне. Но към момента се развива бързо и добре", уточни той.

Дурчев коментира, че са постоянно в комуникация с ресторантьорския бранш, особено в настоящата ситуация на пандемия. "Вече няма място за индивидуалисти. Въпросът е да действаме заедно, за да преборим тази криза", заяви гостът.

Той отбеляза, че ударите от коронакризата върху сектора са сериозни. "Спадът на продажбите на компаниите в бранша е между 30% и 80%", заяви Дурчев.

"Намаляването на покупателната способност на хората няма как да не се отрази върху бранша. Имаше много съкращения в индустрията, не само на човешки ресурс, но и при планираните инвестиции и маркетинг бюджетите".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.