Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Лидия Шулева: Протестиращите млади хора трябва да излъчат своите лидери

Лидия Шулева, бивш вицепремиер, Бизнес старт, 23.07.2020

10:42 | 23 юли 2020
Обновен: 15:56 | 23 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Надявам се, че младите хора на протестите в страната ще успеят да излъчат сред своята общност достатъчно добри лидери. В началото на 90-те години на миналия век кръглата маса бе представлявана не от партии, а от смислени хора, които се стремяха да намерят новия път на България. Новите лидери трябва да формулират ясно исканията. Това каза Лидия Шулева, бивш вицепремиер, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

По думите ѝ протестиращите са силно радикализирани, тъй като границата на търпимост е прескочена. Шулева допълни, че репродуцирането на модела няма да доведе до исканата от младите хора промяна. 

"На протестите в страната има формулиране на теза, която отдавна стои във фокуса на общественото внимание, но не беше извеждана на преден план.Това е състоянието на правосъдната система, което е в основата на развитието на цялото общество".

Тя утчони, че всички млади хора на площада казват, че искат да живеят в нормална държава.

"Такава се изгражда на базата на нормални закони и нормалното им прилагане. Около този главен въпрос трябва да са всички бъдещи дебати и решения за излизане от политическата криза", заяви Шулева.

"Недвусмислено протестиращите казват, че искат промяна на модела. Прокрадва се тезата, че искат да сложат край на 30-годишният мъчителен преход. Това бе преход в търсене на демокрация, но се стигна до авторатирани наченки".

Според нея случващото се в момента прилича на това от 80-те години на миналия век.

"Хората тогава също искаха смяна на системата. В целия 30-годишен преход видяхме, че различните партии не успяха да изведат обществото в демократичен строй, блиък до този при страните от Западна Европа".

По думите на Лидия Шулева в момента има псевдохармонизация с европейските директиви и изисквания.

"Прилагането им в България е изкривено и води до недъзи в днешното общество. В крайна сметка всички правителства през последните 30 години поотделно работиха за създаване на зависимости в правосъдието, което води до несправедливост", заяви тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.