Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Преподавател: Протестът трябва да се насочи към конкретни стъпки на местно ниво

Проф. Димо Димов, преподавател в Университета в Бат, Великобритания, Бизнес старт, 22.07.2020

10:40 | 22 юли 2020
Обновен: 12:56 | 22 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Важно е гражданската енергия на протестите в България да може да се канализира в конкретни стъпки на местна основа. При коронавируса става дума за тестване и проследяване, за да може да се ограничи неговото разпространение. Ако на корупцията се гледа като на пандемия, трябва да се реагира на местно ниво и да се афишират случаи на корупция. Това ще даде сила на протестното движение. Това каза проф. Димо Димов, преподавател в Университета в Бат, Великобритания, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Според него за да има резултат от протестите в България са нужни далновидни положителни идеи.

"Корупцията трябва да бъде представена като препятствие за някакво бъдеще, към което се стремим", смята той.

"Ситуацията в България може да се разглежда в два контекста. При първия влияние има безпрецедентната здравна и икономическа криза. Рязкото натискане на спирачките на икономиката създава напрежение и това води до протести. А другият по-конкретен контекст е, че се проявява обществена нетърпимост към корупцията".

По думите му исканията на обществото са да се изкорени корупцията в България, но няма прогрес през последните години и затова се стига до тези протести. Също така той коментира, че през последните няколко години малки протести в света са се разраснали до големи движения.

Проф. Димов заяви, че ситуацията в световен мащаб е такава, че се дава възможност да се преосмислят много от икономическите и политическите приоритети.

"Когато се преодолее здравната криза, следващият проблем ще е кризата на образованието. Също така отдавна се говори и за извънредното положение за климата. Това изисква нови идеи. Това е благоприятна предпоставка за нов диалог".

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.