Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Земеделските стопани за първи път ще кандидатстват електронно за финансиране

Ивайло Тодоров, предприемач в земеделието, Бизнес старт, 21.07.2020

11:04 | 21 юли 2020
Обновен: 11:28 | 21 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова

За първи път по подмярка 4.1. бенефициентите ще кандидатстват по системата ИСУН (Информационна система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014 -2020 г.) 2020 – всичко трябва да е електронно сканирано с електронен подпис, обясни Ивайло Тодоров, предприемач в земеделието, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

По отношение на това как ще бъдат разпределени средствата Тодоров каза, че приоритет се дава на малките производители – с до 35 млечни крави, предимство имат и младите земеделски стопани до 40 г., както и тези, които до сега не са възползвали от подпомагане по мярката 4.1.

„Системата ИСУН изисква прецизност. Съветвам малките производители да използват консултанти. Има интерес към мярката, раздвижиха се производителите и мисля, че тези средства ще бъдат усвоени“.

„Една от възможностите по мярката са инвестициите в биосигурност, които са нов елемент в допустимите дейности“, каза още Ивайло Тодоров.

По думите му сред допустимите инвестиции са такива за земеделска техника.

„Специфичното е, че е направено ограничение до 500 хил. евро. Необходимостта от тази техника трябва да бъде добре мотивирана, трябва да се прецизират инвестиционните намерения“, обясни още гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук