Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Африка ще понесе най-тежките икономически последици от пандемията

Доц. Едуард Маринов, преподавател в Нов български университет, Бизнес старт, 17.07.2020

10:19 | 17 юли 2020
Обновен: 12:26 | 17 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова

Африка може да понесе най-тежките икономически последици от целия свят заради пандемията, заяви доц. Едуард Маринов, преподавател в Нов български университет, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Той посочи, че към момента около 650 хил. души са заразени с коронавирус в Африка, като най-силно засегната е Република Южна Африка. По думите на госта сред сериозно засегнатите от пандемията са още Египет, Ангола, Нигерия, Гана, Алжир.

„В Африка има сериозни проблеми с инфраструктурата, на места няма течаща вода и не навсякъде може да се осигури достъп до сапун“.

Едуард Маринов коментира като положителен факта, че до момента близо 20 млрд. евро външни дългове са опростени на страните в Африка.

„Китай, Русия, Турция, които много активно навлизаха на континента, сега се отдръпнаха“.

„Много европейски фирми започнаха да пренасочват производствена дейност към Африка и това дава перспективи за бъдещите отношения с континента“, заяви преподавателят в Нов български университет.

„Големият проблем на повечето африкански държави е, че са много експортно зависими. Африка зависи от търговия извън континента, която в момента силно се свива“.

Маринов обясни, че в момента очакванията са за свиване на икономиката на Африка с между 2 и 7% в зависимост дали ще се реализира оптимистичният или песимистичният сценарий. Преди кризата държавите на континента бяха сред страните с най-висок икономически растеж в света.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“  гледайте тук.