Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо лимонът и джинджифилът поскъпнаха по време на пандемията?

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Бизнес старт, 06.07.20

11:51 | 6 юли 2020
Обновен: 13:33 | 6 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Истеричното купуване на основни хранителни продукти повлия краткосрочно на цените им и към момента те се стабилизираха спрямо нивата от края на февруари. Незначителни изменения /в рамките на няколко стотинки/ се наблюдават при варивата, брашното, олиото, кашкавалът и сирената. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

При цената на лимоните обаче имаше силна волатилност в последните месеци. В продължение на три месеца се поддържаше цена от 3.45-3.50 лв. на килограм. Сега цената падна до 2.75 лв./кг на едро и то на лимони, които се доставят от другия край на света – от Южна Америка, обясни Иванов.

Той уточни, че единствената стока, която не реагира на влиянието на пандемията, е бананът. "Тази стока се задържа на нива от около два лева в продължение на пет месеца. Това е най-стабилно стоящата стока", заяви гостът.

Според него при джинджифила са се наблюдавали драстични поскъпвания, тъй като е бил определян като лек срещу коронавируса.

По думите на Владимир Иванов оризът е една от стоките, при които има достатъчно производство и добро предлагане, но основните производители в световен мащаб имат сериозни проблеми с логистиката заради мерките за ограничение.  

“Това е една от стоките след лимоните, които претърпяха катаклизъм по време на острата фаза на епидемията. Бележат поскъпване, но не защото липсва производство, а защото е много трудна логистиката. Няма иначе икономически предпоставки, които да повишават цената им”.  

Иванов каза още, че в момента Организацията по прехрана и земеделие към ООН отчита покачване на индекса на захарта.  

Той обясни, че това е вследствие на епидемията и е във връзка с производството на големи количества спирт от страна на най-големия производител - Бразилия. 

“По отношение на олиото - ние сме страна свръхпроизводител. Пазарът е зареден със зърнени култури. Няма как да има проблеми по отношение хляба, брашното, олиото”.  

По думите му единственият проблем, който имаме е с по-ниската цена на свинското месо. 

“Това е добре за потребителите, но не и за производителите. Доста средства се инвестираха в свинепроизводството”, каза Иванов. 

Иванов каза още, че при плодовете и зеленчуците Covid-19 e нямал почти никаква роля в ценообразуването, а климата - неблагоприятен край на месец май и целия юни.  

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването “Бизнес старт” може да видите тук.