Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

С конституционните промени Путин се погрижи за неприкосновеността си

Валери Тодоров, журналист, Бизнес старт, 03.07.2020

10:42 | 3 юли 2020
Обновен: 13:16 | 3 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

С промените в конституцията на Русия президентът Владимир Путин придобива право да влияе върху назначенията и освобождаването на висшите съдии във Върховния и Конституционния съд. Също така тези конституционни промени дават превес на националното законодателство над международното право. Това каза Валери Тодоров, журналист, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Референдумът за конституционните промени бе формалност. Долната камара на Държавната дума одобри тези промени още преди допитването. Сега се очаква те да бъдат одобрени от горната камара". 

Тодоров припомни, че руската конституция не е променяна от 1993 г. от времето на Борис Елцин. "Тя съдържаше доста либерални клаузи. Но сега президентът ще може да контролира по-силно правителството", заяви гостът.

По думите му Путин се е погрижил за собствената си неприкосновеност.

"В бъдеще Държавния съвет може да получи допълнителни функции. В момента това е органът, който определя външната и вътрешната политика на страната и е консултативен, а с промените този орган може да стане един от най-важните. Предполага се, че това е резервен вариант за Путин, ако посочи свой наследник за президентския пост, той да бъде председател на Държавния съвет".

Тодоров отбеляза, че все пак 20% от хората са гласували против промените. "Това говори, че има голямо обществено недоволство", уточни той. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на "Бизнес старт"  вижте тук.