Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Безработицата може да продължи да се покачва и през есента

Доц. д-р Атанас Атанасов, управител на "Иконометрика" и преподавател в УНСС, Бизнес старт, 02.07.2020

10:35 | 2 юли 2020
Обновен: 12:27 | 2 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

В България имаше тенденция на намаляване на безработицата от 2013 г. до 2019 г. Но тенденцията бе пречупена през март, когато безработицата скочи рязко.  Дори и през май безработицата се покачва леко на месечна база. Това каза доц. д-р Атанас Атанасов, управител на "Иконометрика" и преподавател в Университета за национално и световно стопанство, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Традиционно безработицата е най-голяма в началото и в края на годината, а е най-ниска през лятото. Повечето сектори са силни именно през лятото и поради това сезонният компонент има ключова роля. Но в момента имаме тенденция на покачване на безработицата. Ако това се съчетае със сезонния компонент, през есента може да очакваме ръст на безработицата".

Също така той коментира, че банките имат силен интерес да оценяват риска за един кредит. По думите му за тях е важно да знаят дали кредитът ще бъде обслужван или не.

"За да може да се оцени това, се разработват иконометрични модели. Те стъпват на събраната информация за пол, възраст, банкови сметки и други. Въз основа на това банките разработват собствени модели на вероятността един клиент да обслужва кредита си редовно".

Доц,. Атанасов говори и за броя на тестовете за коронавирус в страната.

"Броят на установените лица с коронавирус зависи от броя на тестовете. Когато има повече тестове, потвърдените случаи ще са повече. Освен броя на тестовете е важен да се установи и т.нар относителен дял - каква част от тестваните са заразени".

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.