Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

За България е важен начинът на усвояване на европейските средства

Румяна Коларова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", Бизнес старт, 30.06.2020

10:43 | 30 юни 2020
Обновен: 11:50 | 30 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

За България е важен начинът на усвояване на европейските средства от Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (ЕС). За предишния програмен период постигнахме висок процент на усвояване, но сега е важна целесъобразността им. Това мнение изрази Румяна Коларова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"България не е толкова влиятелна, а и нямаме толкова добре поставени експерти в рамките на европейските институции. Иновациите и технологиите са ключов елемент и е добре приоритетите на правителството да се насочени натам, както и към подобряване на институционалните условия, които се задават като предварителна гаранции за получаване на европейските средства", изтъкна Коларова.

По повод пресконференцията между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон гостът каза, че неизбежно трябва да се постигне споразумение, а вчера в медиите излезе обещание от страна на двете най-мощни държави членки на ЕС, че ще се опитат да постигнат консенсус между различните групи държави членки.

"В рамките на ЕС има групи държави, чието интереси трябва да бъдат балансирани".

Преподавателят в СУ обясни, че има различни политически позиции относно това как да се справим с коронавируса, като някои от тях са свързани и с гаранциите за основните демократични принципи и демократичността на националните институции на държавите членки.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.