Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ивайло Калфин: Приближаването към еврозоната е по-добре да става на пазарен принцип

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, Бизнес старт, 16.06.2020

10:48 | 16 юни 2020
Обновен: 11:24 | 16 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

България трябва да се приближи към еврозоната, тя все още е далече от нас, но това би следвало да се случва на пазарен принцип, а не чрез държавна намеса. Това заяви Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът определи като изненадваща намесата на държавата в хазартния, банковия и други сектори с мотива, че ако досега е имало теории тя да се разпорежда при случаи на монополизация, то сега не е така.

Според Калфин влиянието на държавата - например чрез създаването на Държавна петролна компания и бензиностации, по-скоро ще внесе условия за намаляване на конкуренцията. По думите му това действие няма пазарно обяснение и създава усещане за преразпределение на бизнеса в нечий интерес. "Не е ясно какви ще са финансирането и разчетите", изтъкна бившият вицепремиер.

"Българска народна банка (БНБ) няма ангажимент към парите на данъкоплатците. Тя трябва да даде разрешение на всекиго, който иска да купи над 3% от капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ)".

Според Ивайло Калфин с намесата си в хазартния бизнес държавата се опитва да обясни на обществото защо не е потърсила средствата, които твърди, че са ѝ дължали. "По-големият проблем обаче е свързан с непридвидимостта в сектора", смята още той.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.