Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Писателката Теодора Димова: Истината не може да бъде захаросана

Теодора Димова, писателка, Бизнес старт, 11.06.2019

11:44 | 11 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Литературата е длъжна да описва страданията на нашите предци по време на комунистическия режим в България след 9-ти септември 1944 г.  По-добре истината да се гледа такава, каквато е, а не да я захаросваме или идеологизираме. Ролята на литературата е да лекува. Това каза писателката Теодора Димова в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. Нейната книга "Поразените" спечели Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България".

"Една от задачите на романа е да лекува, защото споделената трагедия е по-малка. Това е лечебната сила на литературата – споменът, паметта, състраданието". 

Тя обясни, че е писала романа в продължение на четири години.

"Срещнах се с десетки хора и се запознах с много лични истории и човешки трагедии. Тъй като съм отраснала в тоталитарните времена, си дадох сметка как е била манипулирана историята, която съм изучавала. Не можех да си представя, че манипулацията е била толкова силна".

Според нея сега има усещане за празнина в общественото мнениие, като няма консенсус по този въпрос.

"Не сме дали категорична оценка за този период от историята. Оценката е двойствена. От една страна, оценката се размива чрез манипулации и изкривяване на фактите". 

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.