Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Ако следваме логиката на щаба от март, сега трябва да се въведат мерки срещу коронавируса

Д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, Бизнес старт, 09.06.2020

10:15 | 9 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Когато се въведе извънредното положение на 13-ти март в страната, броят на новите случаи на коронавирус бе 10. Сега премахваме всички ограничителни мерки и имаме 83 нови заразени с коронавирус за едно денонощие. Знаем твърде малко за процеса на заразяване в нашата страна. Ако следваме логиката по отношение на броя на заразените от март, би трябвало сега да въведем мерките. Това каза д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Не беше направена епидемиологична оценка на ситуацията нито когато бе въведено извънредното положение, нито при въвеждането на извънредната епидемична обтановка.  Липсва базова информация. Статистиката, с която разполагаме е много постна". 

По думите на Кацаров 83 регистрирани случаи за денонощие не е обнадеждаваща новина.

"Основание за връщане на мерките може да се намери винаги. Не съм убеден, че прилаганите мерки действат. Има много примери от европейски страни, където бяха приложени много по-строги мерки и където резултатите са по-лоши".

Той коментира, че според щетите за българската икономика ще са малко по-високи от средните за икономиките на ЕС. "Това показва, че сме прекалили с мерките. Малко заразени, а големи икономически щети", заяви гостът.

Според него са необходими подходящи политики, така че служителите да бъдат защитени и да не се страхуват, че ще загубят пари, ако отсъстват от работа, както и да не се страхуват от уволнение. 

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.