Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: България може да си осигури ток в бъдеще само чрез АЕЦ "Белене"

Явор Куюмджиев, бивш заместник - министър на енергетиката, Бизнес старт, 05.06.2020

11:34 | 5 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

На теория въглищните централи нямат бъдеще, а е важно да се фокусираме върху бъдещето в средносрочен план. След няколко години те ще са толкова неефективни заради зелените емисии, че ще трябва да затворят или да се инвестират в тях колосални пари за привеждането им в екологично съответствие. Това каза Явор Куюмджиев, бивш заместник - министър на енергетиката, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"За нас като държава е важно да си осигурим електричеството след няколко години. Това може да стане само чрез ускореното и реално изграждане на АЕЦ „Белене“. 

Също така той коментира, че ще има увеличение спрямо сегашната цена на парното и намаление спрямо миналогодишните цени за същия период.

"Стана недоразумение, защото КЕВР не обясни правилно какво прави и за мен остава загадка защо точно в този момент трябваше да обявяват прогноза цена за цялата година, а не се придържаха към установената практика да определят ценните на по-къс период от време. По този начин ще могат да реагират адекватно на доста динаминчно развиващата се цена на природния газ, която е основна за определянето на цената на парното". 

Според него през последните 10 години цената на парното се използва като социален инструмент. "От икономическа гледна точка това води до ситуацията, че Топлофикация София е в оперативен фалит от много време", допълни Куюмджиев.

Целия разговор вижте във видео материала.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.