Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

COVID-19 промени трайно потребителските навици на клиентите на банките

Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк, Бизнес старт, 29.05.2020

10:18 | 29 май 2020

Заради COVID-19 наблюдаваме трайни промени на потребителските навици, въпреки че животът ни се промени за часове, заяви Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Тя обясни, че ситуацията около коронавируса е дала сериозен тласък на дигитализацията на банките, като очакванията са, че тази тенденция ще остане и след кризата.

„COVID-19 даде възможност за модернизиране на ИТ структурите и внедряване на услугите ни в дигиталните канали“.

Теодора Петкова обаче обясни, че банковите служители имат своето място в бъдещите банкови модели въпреки дигитализацията.

Сред последните иновации, въведени от УниКредит Булбанк, е откриването на сметка през телефон, без да е необходимо да се посещава офис на банката. По думите на госта процесът се базира на най-новите технологии.

„Има много активна тенденция за пренасочване на клиенти към дигитални канали – отчитаме над 50% ръст на плащането на комунални сметки през мобилно банкиране, всеки три от четири споразумения за прилагане на стабилизационните мерки са през дистанционните канали, като се регистрира и над 25% ръст на обажданията през колцентъра“.

„Вярваме, че ще запазим възможността за работа от вкъщи като социална придобивка за служителите и това ще повиши мотивацията им“, обясни още главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук