Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Вирусолог: Създаването на ваксина срещу коронавируса ще отнеме поне 3 години

Проф. д-р Радка Аргирова, вирусолог, Бизнес старт, 05.05.2020

11:36 | 5 май 2020
Обновен: 13:15 | 6 юни 2020

Всички хора, включително и тези в най-рисковите групи, трябва да внимават много в момента, когато мерките срещу коронавирусът се разхлабват. Периодът е тежък. Продължаваме да имаме висок брой на нови заразени. Всичко това показва, че инфекцията е сред нас и нейното разпространение не е спряло. Това каза проф. д-р Радка Аргирова, вирусолог, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Препоръчвам всеки да си даде сметка къде ходи, дали носи маска и дали спазва правилата за социална дистанция, защото това е много важно". 

По думите ѝ не е лошо да се посещават парковете и да има разходки. "Но трябва стриктно да се подбират часовете за разходки и местата, на които се ходи. Всичко това е въпрос на лична отговорност", допълни проф. Аргирова.

Тя коментира, че е нужно да се ограничи контакта с домашните любимци. 

"Изследвания показват, че е възможно човек да заразят котки и кучета с коронавирус. Ако тези животни се заразят, те ще допринесат за поддържането на вируса в околната среда и поддържането на епидемията. Тези, които имат домашни любимци, е необходимо да внимават". 

Проф. Аргирова отбеляза, че създаването на ваксина срещу коронавируса ще отнеме поне 3 години. 

"Трябва да се направят редица експериментални изследвания върху животни и доброволци. Ваксината е лечебният продукт, който се прилага на здрави хора. Следователно към нея изискванията са много повече, отколкото към останалите лекарствени вещества". 

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.