Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Канава за бизнес моделиране помага на фирми да се справят с кризата

Елина Желева, управляващ партньор в launchlabs Sofia, Бизнес старт, 28.04.2020

11:38 | 28 април 2020
Обновен: 11:40 | 28 април 2020

Канавата за бизнес моделиране помага на мениджмънта на една компания да погледне положително на създалата се ситуация, след което структурирано да преосмисли всички елементи, които имат значение за бизнеса, както и да изготви тактически план за действие. Tова Елина Желева, управляващ партньор в launchlabs Sofia, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.  

„Канавата сме я нарекли обектив за извънредни бизнес ситуации, защото искаме бизнесът да гледа по-цялостно и по-положително на създалата се ситуация“. 

Тя обясни, че канавата се използва както от съвсем малките бизнеси, които са в епицентъра на кризата, като обучителни центрове, барове, ресторанти, така и от по-големи международни компании, които я използват за преосмисляне на основни свои отдели. 

По думите ѝ общо правило е да се фокусираме върху есенцията на бизнеса. 

"Есенцията е ключовата услуга, която носи добавена стойност и за която клиентите са готови да платят дори и в извънредна ситуация. Бизнесът трябва да инвестира в една работеща услуга, както и в такава, която би била популярна в бъдеще". 

Желева коментира, че работещите услуги крепят бизнеса. "Това са настоящите приходи, но в същото време трябва да се иновира и да инвестира в услуги, които в бъдеще ще захранват бизнеса", уточни тя.

"Мениджмънтът трябва да вярва повече на собствените си служители и да им дава повече свобода. Тази тенденция започна още преди кризата с коронавируса".

Вижте целия разговор във видео материала.

Материали с всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук