Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Недостигът на финансиране в здравеопазването може да бъде преодолян чрез капиталовите пазари

Радослава Масларска, председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, Бизнес старт, 17.04.2020

10:29 | 17 април 2020
Обновен: 17:14 | 4 юни 2020
Радослава Масларска, председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента светът е изправен пред сериозен здравен проблем, здравните системи масово не са готови, те са недофинансирани. Обединение на държавните болници в холдингово дружество, което да привлича инвестиции, може да помогне в ситуацията. Това каза Радослава Масларска, председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Според Масларска създаването на подобен фонд е актуално не само за България и ако държавата подкрепи един такъв проект, в него участие ще вземат и много чуждестранни инвеститори.

“В момента фокусът е върху здравеопазването. Значителен финансов ресурс на световно ниво ще бъде насочен към сектора”.

Експертът отбеляза, че публичност на фонда би повишила прозрачността при разходването на държавни и частни средства в подкрепа на здравната система.

Масларска добави, че подобен подход е възможен и за компаниите, които са били жизнени и добре опериращи преди коронавирусната криза и са силно засегнати от нея.

Тя посочи, че тези дружества могат да получат публичен статут поотделно или заедно като част от общ фонд.

“В рамките на 2 до 5 години държавата би могла да реализира част от тези компании и да ги продаде. Това е много по-лесно през борсата”, добави Масларска.

Вижте цялия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” може да откриете тук