Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Игра за Nintendo бе премахната от китайските платформи на сивия пазар

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 13.04.2020

11:27 | 13 април 2020
Обновен: 15:09 | 6 юни 2020

Видеоигра на Nintendo Switch беше изтеглена от платформите за електронна търговия на сивия пазар в Китай, показват проверките на Ройтерс, след като активистът от Хонгконг Джошуа Вон използва играта, за да протестира срещу властта в Пекин. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Играта „Animal Crossing: New Horizons“ е пъстър социален симулатор, в който играчите могат да украсят собствения си остров и да поканят другите да го посетят. Тя стана моментален хит след пускането си през миналия месец и беше използвана от много играчи за взаимодействие и симулиране на сценарии в реалния живот, докато са останали у дома си поради мерки за ограничаване на огнището на коронавирус".

Попов обясни, че Джошуа Вон, активист от Хонконг, вкара протестите си в играта през миналата седмица и публикува в Twitter екранна снимка на острова си, украсена с банер с надпис: "Свободен Хонконг, революция сега“.

"Китай има строги правила за съдържанието на всичко - от видеоигри до филми и музика, като цензурира всичко, което според държавата нарушава основните социалистически ценности. Игралните компании също трябва да пsолучат лицензи за игрите, които искат да публикуват".

Той коментира, че Nintendo започна продажби на конзоли в Китай с технологичния гигант Tencent през декември, но играчите в Китай могат да имат достъп до мултиплейър връзки за игри като Animal Crossing само чрез чуждестранни издания, достъпни на сивия пазар, чрез платформи като Pinduoduo и Taobao.

Вижте целия технологичен коментар във видеото.