Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Критиките към Тръмп се засилват въпреки опитите за консолидация в САЩ

Христо Господинов, преподавател по политически науки, Бизнес старт, 10.04.2020

11:28 | 10 април 2020
Обновен: 09:19 | 4 юни 2020

Предизборната политическа кампания в САЩ в момента не може да се каже, че протича особено активно, тъй като всички мерки на правителството и двете политически партии са свързани с овладяването на коронавируса и справянето с икономическите последици. Това каза Христо Господинов, преподавател по политически науки, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

По думите му в момента всички политически сили се стремят да консолидират американците в борбата с коронавируса. "Но Тръмп е подложен на сериозни критики, че не е действал по-рано, а броят на заразените продължава да расте", допълни Господинов.

"Излязоха нови проучвания, че американците са много силно поляризирани. Обикновено когато има сериозен проблем, нацията се консолидира около президента". 

"Но дори сега проучванията показват, че американците са силно поляризирани относно управлението на Тръмп", заяви той.

Гостът коментира, че много хора критикуват Тръмп, че е подценил ситуацията.

"Назрява голяма бездна с милионите безработни в САЩ. Предизвикателствата пред Тръмп са големи. Икономиката и финансовите пазари, с които той се хвалеше, сега са пред колапс". 

Той говори и за Джо Байдън, кандидатът на Демократическата партия.

"Той трябва да се обърне към прогресивното ляво в партията, за да успее да обедини крилата. Той прави стъпки в тази посока. Много мерки от програмата му са насочени към това, което искат т.нар. прогресивни леви. Те искат здравеопазването да е достъпно до по-голяма част от хората".

Според него Байдън няма да направи прекалено големи отстъпки. 

Вижте целия разговор във видеото.