Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Продажбите на Tesla са светъл лъч в трудни времена

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 03.04.2020

11:30 | 3 април 2020
Обновен: 11:37 | 3 април 2020

Данните са балсам за измъчените души на акционерите на Tesla, които през последните месеци трябваше да преминат през безпрецедентно изкачване и спускане. То катапултира стойността на акцията почти до границата от 1000 долара и я върна обратно на нивото от 360 долара през миналата седмица. Сега оптимизмът отново е на дневен ред. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"През първите три месеца на 2020 г. компанията за електрически автомобили е доставила 88 400 автомобила, значително повече в сравнение със същото тримесечие на предходната година - 77 100 броя Tesla. И това през период, в който се случиха временните затваряния на заводите в Шанхай и Фримънт, Калифорния. Поради огромната несигурност анализаторите очакваха доставката на до 79 000 автомобила. В следборсовата сесия цената на акциите на Tesla се покачи драстично от цената на затваряне от 454 долара до над 540 долара".

Попов коментира, че резултатите са още по-изумителни, тъй като китайските власти затвориха завода в Шанхай за десет дни, което изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск прие, без да се оплаква.

"В родината си САЩ обаче той опита да се противи срещу властите, когато трябваше да затвори завода в Калифорния. Той просто продължаваше да работи, докато шерифът на окръг Аламеда не даде ясно да се разбере, че автомобилите на Tesla, противно на онова, което може да мисли Мъск, не са основни продукти, и заплаши с тежки последици. Мъск се предаде, а заводът във Фримънт беше затворен на 23 март".

По думите на Попов общите правила за ограничения на контактите в Калифорния са разширени до 3 май 2020 г.

"Калифорния, за разлика от Ню Йорк, Луизиана (Ню Орлиънс) или Флорида (Маями), вече регистрира първото забавяне на нарастването на заразените. Засегна вече е и т. Нар. Gigafactory в Невада (акумулатори и компоненти на превозни средства), където имаше съкращения. Анализатори като Дан Айвс от Wedbush Securities вече смятат целта от над 500 000 автомобила за „практически невъзможна“. Той смята, че са реалистични продажби на малко над 400 000 бройки".

Вижте целия технологичен коментар във видеото.