Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Японската SoftBank продава активи за милиарди

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 24.03.2020

10:20 | 24 март 2020

Японската компания SoftBank Group Corp., която вложи близо 100 млрд. долара в скъпи, изгарящи парите стартъпи през последните години на бичи пазар, заяви в понеделник, че ще продаде активи за милиарди долари, за да подкрепи спадналата цена на акциите си и натоварения с дългове баланс след заплахата за понижаване на рейтингите. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Планът отбелязва забележителен обрат за главния изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон и неговата компания, която доскоро беше един от най-смелите инвеститори на капитал за еднорозите в света. Той отдели до 18 млрд. долара за обратно изкупуване на акции и още 23 млрд. долара за изкупуване на дълг и за натрупване на парични резерви“.

Изкупуването на акции се случва след план за приблизително 4,5 млрд. долара за обратно изкупуване на акции, обявен преди почти две седмици.

„Паричните средства ще дойдат от продажбата на активи на SoftBank за около 41 млрд. долара, като главният сред тях е дял в китайския гигант за електронна търговия Alibaba Group Holding Ltd., който е на стойност между 104 и 109 млрд. долара“, обясни Бойчо Попов.

Главният редактор на Investor.bg. обяви още, че най-голямата в света социална мрежа Facebook е представила нови програми за платен отпуск, които ще позволят на служителите да отсъстват до един месец от работа, за да се грижат за болни роднини в светлината на епидемията от коронавирус.

Целия технологичен коментар гледайте във видеото.

Още новини от света на технологиите прочетете в Investor.bg.