Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експериментално законодателство за медиите по време на криза не трябва да се прави

Д-р Симона Велева, юрист и експерт по медийно право, Бизнес старт, 24.03.2020

10:07 | 24 март 2020

Законодателят не трябва да допуска разпоредби, които пряко да се наместват в работите на медиите. Това мнение изрази д-р Симона Велева, юрист и експерт по медийно право, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Трябва да се изследват текущите инструменти и да се изследва чуждият опит, но не трябва да има пряка намеса в работата на медиите. Не трябва да правим експериментално законодателство по време на криза“.

Симона Велева обясни, че правото на изразяване на мнение не е неограничено, като посочи, че терминът дезинформация е въведен от Европейската комисия и с него се определя невярна или подвеждаща информация с цел извличане на икономическа изгода или за да се манипулира общественото мнение.

„Основните мерки на държавата трябва да бъдат насочени към повишаване на медийна грамотност и развиването на умения у хората за проверяване на факти“.

По думите на госта в сегашната ситуация на извънредно положение и пандемия от коронавирус голямата задача на медиите е да се допитват до експерти.

Повече по темата за дезинформацията в условия на криза гледайте във видеото.