Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Коронавирусът засяга производители на индустриални храни, но не и фермерските

Гергана Кабаиванова, управител на фондация LocalFood.bg и ръководител на академия "Пендара", Бизнес старт, 11.03.2020

09:52 | 11 март 2020

Министерството на земеделието планираше в сряда първо широко обсъждане с бранша на тема „От фермата до трапезата – устойчиво производство на храни“. Но събитието бе отменено заради коронавируса.

До този момент няма паника сред нашите участници в мрежата и не бих казала, че коронавирусът ще се отрази на нас както така значително, както на производителите на индустриални храни. Там има психоза, потреблението на храни намалява, заяви Гергана Кабаиванова, управител на фондация LocalFood.bg и ръководител на академия "Пендара", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът изтъкна, че намаляването на данъците за хотелиерите и ресторантьорите би била добра и обоснована политика в този случай.

"Засега няма отменени фермерски пазари. Ще преустановим дегустациите".

"Доставките не са затруднени за момента. В сектора с фермерски и занаятчийски храни не очаквам големи сривове, защото там стават въпрос за продажби на храни, които се познават и към тях има доверие", обясни Гергана Кабаиванова.

Какво трябваше да се обсъжда на тази кръглата маса „От фермата до трапезата – устойчиво производство на храни“?

"В рамките на тази кръгла маса трябваше да се обсъжда Зелената сделка. Става дума за намалена употреба на пестициди, химически торове и антибиотици, както и как да се подобряват възможностите за малките производители да създават занаятчийски и фермерски храни", отбеляза Кабаиванова. От съществено значение според нея е и съхраняването на домашното производство.

"Американски специалисти посочват тенденцията да се развие производството на технологичните и модерни храни, които се добиват с контролирана ферментация и програмиране на микроорганизмите. Това производство минимизира рисковете от замърсяване на околната среда".