Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Анализатор: Русия и Саудитска Арабия ще се справят и при цени от 20 долара за барел

Димитър Шуйцов, финансов анализатор, Бизнес старт, 10.03.2020

09:15 | 10 март 2020
Обновен: 09:18 | 10 март 2020

До най-големия срив на цената на петрола от 1991 г. насам се стигна, след като Саудитска Арабия и Русия не успяха да сключат споразумение на официалната среща на ОПЕК в петък. По време на срещата останалите страни членки бяха игнорирани и на практика тя се проведе само между Рияд и Москва. Това каза Димитър Шуйцов, финансов анализатор, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Още в петък се заговори за евентуално разпадане на ОПЕК+ и премахване на текущите ограничения от 1.5 млн. барела на ден. Появи се информация, че Саудитска Арабия ще продава с отстъпка априлските си фючърси на голяма част от своите купувачи. Подобна рязка смяна на политиката не сме виждали от години".

Шуйцов коментира, че Русия ще се включи в ценовата война, тъй като разходите за петрол в страната са изключително ниски и се конкурират с тези в Саудитска Арабия.

По думите му Русия и Саудитска Арабия ще имат доста проблеми с бюджета, но теоретично цената, за която добиват петрола, е достатъчно ниска, за да могат да работят и при 20 долара за барел.

"Саудитска Арабия е с най-ниска цена на добива на петрол. В Русия  има находища, които може да добиват изключително евтино, а има и други, които добиват сравнително по-скъпо. Но може да се каже, че Русия ще запази добивите си на много високо ниво при тези цени".

Той отбеляза, че при американските шистови производители ситуацията не е розова.

Гостът допълни, че основните новини, които продължават да бутат пазарите са притесненията около икономическия растеж и коронавируса.

Вижте целия разговор във видеото.