Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Необходимо е тясно сътрудничество между европейските държави

Светослав Малинов, евродепутат от ЕНП, в Бизнес старт, 28.03.2016

09:00 | 28 март 2016
Автор: Investor.bg
Светослав Малинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Светослав Малинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните десетилетия ЕС осигури определени права и свободи на гражданите си. Едно от най-големите завоевания е свободата на придвижване. Няма обаче политически институции, които би трябвало да гарантират сигурността на тези права и свободи. Това каза Светослав Малинов, евродепутат от ЕНП, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

В Европа са налице много несвързани помежду си полицейски разузнавателни агенции, които не са напълно открити една към друга и не са в добър синхрон дори тогава, когато искат да обменят информация помежду си. Инфраструктурата на правата и свободите не е подкрепена с политическите институции, каза той. 

Евродепутатът коментира още идеята за създаване на Обща европейска разузнавателна служба. 

От пълна липса дори на елементарен синхрон между Белгия и Франция, който се откри, изведнъж да се минава на нещо толкова огромно и тежко като Обща разузнавателна агенция е недалновидно.

Според него трябва да се предприемат малки стъпки, като на този етап трябва да се установи контакт на междуправителствено равнище между няколко свързани държави. 

По отношение на бежанската вълна Светослав Малинов коментира, че на този етап е постигната единна позиция на политическо ниво. Споразумението с Турция дава резултат, тъй като потокът е силно намалял. По думите му засега Европа е намерила решение, което обаче може да се окаже временно. С оглед на това е необходимо да се следи строго за неговото изпълнение и за изпълнение на ангажиментите от страна на Турция. 

Ако това споразумение проработи в дългосрочен план, бежанците ще се опитат да намерят и друг маршрут. Един от тези маршрути е през България, посочи още той.

Вижте целия коментар във видеото: