Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Медиите трябва да са по-отговорни за саморегулацията си

Д-р Симона Велева, юрист и доктор по конституционно право, Бизнес старт, 09.03.2020

11:26 | 9 март 2020
Обновен: 11:28 | 9 март 2020

Начинът, по който получаваме информация, се променя. Медиите и пазарът се променят. Поради тази причина трябва да подхождаме към информацията, която получаваме, критично и да я проверяваме. Това каза д-р Симона Велева, юрист и доктор по конституционно право, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Медиите трябва да са изключително отговорни, защото самите журналисти често могат да бъдат жертви на дезинформация. В днешно време в морето от информация има много идеи, които могат да ни подведат".

По думите ѝ аудиторията трябва да се доверява на медиите, които са достоверни.

Тя говори за значението на солидарността в журналистическата гилдия и въпросът за прилагането на еднакви етични стандарти от всички медии.

"Медиите трябва да са по-отговорни по отношение на своята саморегулация и приемането на етични стандарти, по които да работят. Много е важно темата за свободата на словото да не се симплифицира, защото проблемите са многопластови и разнопосочни".

Според нея законодателните недостатъци са свързани с реда за достъп до обществена информация.

"Няма бързо производство за достъп до обществена информация. Няма закон за печата. Онлайн и печатните медии са под съвсем различен режим спрямо радиото и телевизията".

Тя отбеляза, че въпросът при големи платформи като Facebook е дали трябва да се регулират обществените отношения.

Вижте целия разговор във видеото.