Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Милен Керемедчиев: ЕС пропусна възможността да укрепи границите си

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, Бизнес старт, 09.03.2020

10:36 | 9 март 2020
Обновен: 10:36 | 9 март 2020
Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турция затъва все по-дълбоко в кризата със Сирия. След четвъртата турска военна операция вече са похарчени над 40 млрд. долара, а ефектът е нулев. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Желанието на турския президент Ердоган е да създаде буферна зона от 35 километра, в която да дислоцира бежанци. Едната цел на Ердоган е да се отърве от бремето с бежанците, а другата е да размие етническия фон. Където има кюрдско население, той иска да вкара сирийско такова. Но всичко това удари на камък".

По думите му Ердоган е в тежка безизходица. "Има споразумение, но то е изцяло в ущърб на Ердоган", смята Керемедчиев. 

"Зоната, за която той бленува, не може да се случи. В момента той не може да дислоцира бежанците, които са на турска територия, но и заради атаките на сирийската армия над 1 млн. нови бежанци се намират в тази буферна зона – между изградените от Турция стени и настъпващата сирийска армия. Бежанският проблем става все по-тежък".

Той коментира, че позицията на Ердоган е изцяло патова. "В момента лостовете за въздействие в Сирия и върху Ердоган се държат от Путин", допълни Керемедчиев. 

Според него през последните 5 години Европа проспа възможността да укрепи своите граници.

"ЕС разчиташе сляпо на споразумението с Ердоган. Това беше груба грешка и в момента ние плащаме за нея. Да се плаща на друг да охранява европейските граници, се оказа недалновидно".

Гостът отбеляза, че в момента всяка една държава започва поединично да укрепва своите граници, като това направи Унгария преди 5 години.