Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Започва IPO-то на Eleven Capital, 11 компании са гръбнакът на фонда

Валери Петров, председател на Съвета на директорите на Eleven Capital; Ангел Рабаджийски, изп. директор на "Карол"; Бизнес старт, 04.03.2020

09:56 | 4 март 2020
Обновен: 09:06 | 4 юни 2020
Валери Петров, председател на Съвета на директорите на Eleven Capital; Ангел Рабаджийски, изп. директор на "Карол". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От днес започва записването на акции в IPO на Eleven Capital. Смятаме, че предлагаме на инвеститорите интересен подход с голям портфейл от перспективни дружества. Портфейлът ни се състои от 34 компании, в които Eleven има различен размер миноритарни дялове. Тези компании са подбрани внимателно като част от едно зряло портфолио. От тях има около 11, които са наш основен фокус с добър бизнес модел и продажби. Надяваме се, че те ще са гръбнакът на този проект. Това разкриха Валери Петров, председател на Съвета на директорите на Eleven Capital, и Ангел Рабаджийски, изп. директор на "Карол" в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Нямаме предварително разпределени проценти за кои компании да бъде насочен набраният капитал до 4 млн. лв. и ще действаме спрямо икономическата логика в зависимост от това коя компания има нужда от капитал и какви ще са оценките при отделните рундове".

"Повечето компании са от технологичната сфера, развиват се по B2B модела, има и такива, развиващи метода "Канбан". Имаме и компании, ориентирани към крайния потребител", спомена Валери Петров.

Ангел Рабаджийски посочи, че кумулативно общият размер на годишните приходи на всички дружества в портфейла на Eleven Capital е над 13,5 млн. евро. "11-те водещи компании генерират около 70% от тези приходи. През 2019 г. ръстът на приходите им е 50%", подчерта той.

"Финансирането в случая е чрез привличане на публичен капитал. Този начин е малко нетипичен за портфейл стартиращи компании, но така ще тестваме екосистемата и ще осигурим достъп на по-малките инвеститори до този клас активи", отбеляза Валери Петров.

По думите на Ангел Рабаджийски най-големите рискове при инвестиции в подобни фондове са свързани с това да не се развие потенциалът на тези компании.