Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Коронавирусът - повече паника, по-малко организация

Д-р Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ, Бизнес старт, 28.02.2020

09:28 | 28 февруари 2020
Д-р Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, че няма регистриран случай на инфекция с коронавирус у нас, е показател, че някой не си върши работата. Чисто епидемиологично погледнато, със сигурност в страната има случай на инфекция. От друга страна, се създава излишна паника, впечатление за показност и насаждане на страх, обясни д-р Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попотанасова.

"Паниката се създава от липсата на яснота и адекватни мерки. Няма информация как общопрактикуващите лекари, например, да вземат проба от потенциално заразен, как да я съхранят и да я изпратят", уточни той.

Д-р Кацаров твърди, че властите имат монопола както на тестовете за изследване, така и на информацията. Според него липсва и позицията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Гостът даде пример с Франция, която е разработила безплатни полеви тестове за доказване на инфекцията, които могат да се прилагат на аерогарата и кабинети.

"Лечението е симптоматично. Опасността е най-висока за възрастни хора над 60 години с тежки хронични заболявания".

Стойчо Кацаров подчерта, че според него вероятно има интерес от всяването на паника покрай коронавируса, тъй като тя отклонява вниманието от всички останали проблеми в политическия и обществен живот в страната.