Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Технологичните акции движат пазарите надолу заради коронавируса

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 26.02.2020

12:12 | 26 февруари 2020
Обновен: 12:18 | 26 февруари 2020

Технологичните акции - ключов двигател на възхода на фондовата борса до нови рекорди през последните няколко месеца, сега са сред онези, които насочват Wall Street надолу заради нарастващите опасения от епидемията от коронавирус. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Подсекторът за информационните технологии на S&P 500 е спаднал с 9,3% от края на сесията в четвъртък, изпреварвайки спада от 7,3% за по-широкия индекс. Само енергийният подсектор се представя по-лошо, което отразява резкия спад в цените на петрола заради опасенията, че коронавирусът ще забави глобалната икономическа активност".

Той коментира, че инвеститорите са изсипали милиарди в големи технологични акции и други инерционни залози през миналата година, тъй като Федералният резерв подсили рисковия апетит и подхрани ралито от над 30% за S&P 500.

"Някои големи акции от технологичния сектор продължиха да поскъпват, задвижвайки пазарите до рекорди дори след като опасенията заради разпространението на заразата в Китай през последните седмици нарастваха".

По думите му сега ръстът на случаите на коронавирус извън Китай направи някои инвеститори по-склонни да се разделят с по-рискови активи в полза на традиционните убежища, като златото и американските облигации, които поскъпнаха през последните дни.

Вижте целия технологичен коментар във видеото. 

Още подобни новини четете в Investor.bg.