Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

2020 ще е годината на ритейл парковете у нас

Иглика Йорданова, управляващ партньор, Colliers International, и Иван Граматиков, мениджър "Търговски площи", C&W Forton, Бизнес старт, 18.02.2020

11:46 | 18 февруари 2020
Иглика Йорданова, управляващ партньор, Colliers International, и Иван Граматиков, мениджър "Търговски площи", C&W Forton. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Иглика Йорданова, управляващ партньор, Colliers International, и Иван Граматиков, мениджър "Търговски площи", C&W Forton. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2020 ще е годината на ритейл парковете в България. Тази концепция може да навлезе в малките градове у нас, определено тя ще движи пазара. Около това мнение се обединиха Иглика Йорданова, управляващ партньор, Colliers International, и Иван Граматиков, мениджър "Търговски площи", C&W Forton, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според гостите през настоящата година пазарът на търговски площи у нас ще остане стабилен, добрата инерция от 2019 г. ще се запази, ще продължават да навлизат и нови марки.

„Предизвикателствата ще са свързани с недостига на квалифицирани кадри“, заяви Йорданова.

Тя коментира и магазините на бъдещето, като посочи, че основно за тях е възможността клиентът едновременно да пазарува във физически и в дигитален магазин, така че да няма прекъсваемост на процеса.

„Тенденцията формати, които се зараждат дигитално, да се появят физически, вече е тук“, отбеляза Йорданова.

Според гостите залез на моловете у нас все още не предстои, но тези от тях, които нямат доминантна позиция, трябва да се репозиционират и да намерят нов вид употреба.

„Като цяло има огромна промяна във функциите на мола – в неговите социални такива - като средище за повече общуване, повече спорт, много повече забавления“.

По думите на Граматиков този процес не е неочакван.

„По-голямата част от моловете у нас вече се опитват да се преформатират и търсят нова причина потребителите да ги посещават“, отбеляза той.

Вижте целия разговор във видео материала.