Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България е напът да създаде туризъм на изживяванията

Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, Бизнес старт, 13.02.2020

10:59 | 13 февруари 2020
Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С част от промените в Закона за туризма, приети на второ четене, е заложено създаването на национален регистър на туристическите забележителности, за да полуляризираме своите дестинациите. Той ще бъде регистър и на фестивалите. Надяваме се да е красив и модерен, с виртуална и добавена реалност. С това вече е направена огромна стъпка в България да има туризъм на изживяванията. Това мнение изрази Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"ГЕРБ се отказаха от предложението, свързано с изискването минимум 50% от собствениците на жилищата да предадат нотариално заверен документ, че се съгласяват в тяхната сграда да има airbnb бизнес", посочи Занков, и допълни, че няма как собствениците да бъдат задължени за нещо такова предвид редица обстоятелства.

"Целта е бизнесът да бъде мотивиран, за да бъде на чисто".

"Не трябва да отричаме модерните варианти за настаняване. Всеки, който развива такъв бизнес, следва да отговаря на стандарт и да заплаща данък, за да няма конфронтация с бизнеса, който е осветен - хотелиерството", изтъкна гостът.

По повод националните курорти Константин Занков коментира, че идеята е парите, които печелят националните курорти, да се връщат при тях в инвестиция от гледна точка на реклама, маркетинг. "Най-добрият вариант в случая е да се работи на ниво публично-частно партньорство", добави той.