Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

По-чист въздух и по-чиста вода ще са сред приоритетите на общините

Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в република България, Бизнес старт, 12.02.2020

10:36 | 12 февруари 2020
Обновен: 10:37 | 12 февруари 2020

Във фокуса на работата на общините през следващите години ще бъде подобряване на системите за управление на отпадъците, чистота на въздуха, по-добро институционално управление на водите и социалната сигурност. Това каза Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в република България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Демографската картина в страната е много тежка. Малките населени места са пълни със самотни възрастни хора, за които трябва да се грижим. Това не е проблем за подценяване. Подобряването на социалните услуги за възрастни хора ще бъде във фокуса на нашето внимание".

По думите ѝ друго предизвикателство е финансовата самостоятелност и независимост на общините.

"Приходите на общините от местни данъци са доста по-ниски спрямо средните в Европейския съюз".

Тя обясни, че в сферата на управлението на отпадъците общините са пряко отговорни.

"Съществената част от работата е така да преформатираме системите за управление, че общините да имат възможност да работят много координирано с организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки".

Георгиева уточни, че в момента паралелно се управляват два финансови потока и два мениджърски процеса – на общината и на организациите.

Вижте целия разговор във видеото.