Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Посочването на български съдия от САЩ беше изненада

Димитър Марков, директор Правна програма в ЦИД, Бизнес старт, 07.02.2020

11:34 | 7 февруари 2020

Сигналът, който дава САЩ със забраната за първи българин да влиза в страната, е повече от ясен - една суверенна държава защитава своите интереси и налага мярка на конкретно лице, за което тя смята, че е събрала доказателства за извършени нарушения, които засягат нейните интереси. Такива доказателства на нас не са ни дадени. Това каза Димитър Марков, директор Правна програма в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

По думите му съдия Андон Миталов е непознато лице у нас. 

"Името му беше изненада за обществото. По-скоро очакванията бяха за изпълнителната власт и текущите разследвания в областта на хазарта и околната среда", посочи юристът. 

В сряда в изявление на държавния секретар Майк Помпео бе обявено, че съдията от Специализирания съд Андон Миталов е българинът, на когото Щатите забраняват да влиза в страната. Той е и съдията, който пусна обвиняемият в шпионаж председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов да напусне страната, докато има мярка за неотклонение и да отиде в Москва, където получи орден от Владимир Путин. 

"Това е една нова стъпка, сравнително агресивна, но не е изненадваща в контекста на посланията, които САЩ отправят към България", каза експертът. 

По думите на Марков все пак това далеч не е най-страшното име от всички, които сега циркулират в медиите.

В деня, в който бе обявена новината за това, че САЩ за първи път ще приложат такава мярка срещу българин, президентът Румен Радев сне доверието си от правителството. 

"Президентът е последователен в политиката си". 

Марков посочи, че конфронтацията между институциите и свързването на България с корупция е причина червените лампички у инвеститорите да светнат. 

Гледайте целия разговор във видеото