Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Коби: Легенда в баскетбола и създател на бизнес империя

Веселин Коларов, редактор на Gol.bg, Бизнес старт, 31.01.2020

10:00 | 31 януари 2020
Баскетболната легенда Коби Брайънт. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Баскетболната легенда Коби Брайънт. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Редица легендарни спортисти са се проваляли в начинанията си да инвестират богатствата си. Сред тях се отличават имената на Майк Тайсън, Ивендър Холифийлд, Диего Марадона, Майкъл Вик и много други. Но загиналият трагично преди дни Коби Брайънт не е сред тях. Той издигна бизнес империя. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в ефира на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Бизнес талантът на Коби се простираше далеч", посочи Коларов. Той разказа, че още като активен състезател Коби прави първи стъпки.

"През 2013 г. Брайънт съосновава компанията за дялови инвестиции Bryant Stibel. Прави го съвместно с основателя на Web.com Джеф Стибел. Компанията на Брайънт има активи от над 2 милиарда долара".

Коларов отбеляза, че спортистът е инвестирал в сферата на технологиите, медиите и др.

"Bryant Stibel има над 10 успешни инвестиции. Сред тях и в Alibaba, откъдето правят филм "Музата Коби Брайънт", който завладява Китай".

"Сред останалите инвестиции се отличават тези в Epic Games, създател на хитовата игра Fortnite" каза още Коларов.

По думите на редактора Брайънт става най-известен извън баскетбола с бранда си "Черната мамба" (Black Mamba).

"Това му беше прякорът. Още от 2003 г. той започна да си сътрудничи с Nike, откъдето правят редица обувки и спортни екипировки с бранда. През 2017 г. създаде Мамба Спортс Академи (Mamba Sports Academy). Целта е стотици деца да могат да спортуват безплатно. Именно на път за там хеликоптерът му се разби", каза Коларов.

Редакторът говори още за Australian Open, където женският финал вече е ясен. По-късно днес ще разберем и кои тенисисти при мъжете ще спорят за трофея в Мелбърн.

Гледайте целия разговор във видеото.