Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

БАИТ: Без информационни технологии ще останем с работници на ишлеме

Огнян Траянов, председател на Българската асоциация по информационни технологии, Бизнес старт, 28.01.2020

10:49 | 28 януари 2020

Професията на IT е конвертируема - лесно се изучава, достъпни са тези технологии. Лесно се намира и излаз на външния пазар. Това каза Огнян Траянов, председател на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Без информационни технологии не можем да преминем към следващия етап на развитие, ще останем работници на ишлеме", каза той. 

Учителите и IT специалистите ще са сред най-търсените кадри с висше образование през следващите 12 месеца в България, показва проучване на Агенцията по заетостта. През следващите 3 до 5 години на българския бизнес ще са необходими повече от 20 хиляди IT специалисти и малко повече от 17 хиляди учители и преподаватели. 

По думите му IT бизнесът се ангажира да подпомага пряко учебния процес с помощник-учители.

"Към този момент те са само служители във фирми. Ние ще се постараем да изпратим най-младите ни служители, които са в първите курсове или са гимназисти. Но нас не ни трябват учители за заплата, а учители с посвещение", каза Траянов и допълни, че трябва да се борим да се върне уважението към учителите. 

Специалистът прогнозира, че начинът и средата на преподаване днес е различен от това, което ни чака утре - "А то чука на вратата. Вече говорим за персонализирано образование, а не да вмъкнем децата в кутии. Трябват интердисциплинарни програми. В тях се води едно интегрирано образование".

Той коментира и германската икономика, която бе на ръба на рецесия.

"Това се усеща у нас - ако си припомним първите сигнали от кризата 2007 година бяха за намаляване на поръчките от Германия".

"Сигналът е че 30% от германските предприятия декларираха, че искат да се възползват от четиридневната работна седмица. Разликата се поема от държавата", обясни Траянов. 

Гледайте целия разговор във видеото