Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Важни инфраструктурни проекти в Северозападна България закъсняха с поне 20 години

Доц. Косьо Стойчев, преподавател в СУ, Бизнес старт, 28.01.2020

09:52 | 28 януари 2020
Доц. Косьо Стойчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Косьо Стойчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изпълняваме с поне 20 години закъснение важни проекти - трябваше в края на 20 век да се изпълнят някои инфраструктурни обекти в Северозападна България, за да можем в момента да се възползваме от икономическите процеси в света. Това каза доц. Косьо Стойчев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

По думите му новият период за завършване на големи инфраструктурни проекти може да е 2035 година. 

Той коментира това, че Видин и Плевен са предложени да бъдат общините, двигатели и основни центрове на растеж в Северозападния район в програмния период 2021-2027 година. 

"Плевен е единственият главен град в западната част на Северна България, който запазва високо рангово положение, Видин разполага с най-геостратегическото разположение и представлява входно-изходната естествена порта на България по долен Дунав - това е първият значим български град с изградена пристанищна инфраструктура", каза експертът. 

"Враца и Монтана също може да са част от този коридор на развитие, защото няма да имаме иначе този нужен ефект", коментира доц. Стойчев свързването на още градове. 

По думите му е изненадващо, че на фона на инвестирания половин милиард в изграждането на мост, автоматично с това не е направен пътят Ботевград- Видин.

Той даде пример с това, че трябва да има тунел при Петрохан.

"Дестинацията София-Ботевград- Видин не е най-късата дестинация, така ще се обслужват интересите на Монтана. Когато се направи проект в определен град, който обслужва икономическите интереси на София, ефектът е динамичен". 

За водната криза в Перник експертът коментира, че са станали ясни няколко тежки проблема. 

"Системата за наблюдение не се стопанисва добре - това че нивото на язовир "Студена" пада до опасни ниски нива, трябваше да бъде оповестено по-рано. Местният оператор е оставен да действа или бездейства твърде много време", каза той. По думите му ВиК компаниите са много - над 50, и е очевидно, че трябва да има някаква консолидация, която да доведе до създаването на ред. 

Гледайте целия разговор във видеото