Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сблъсъкът между ляво и дясно спъва реформите във Франция

Моно Петра, художник, Бизнес старт, 16.01.2020

11:05 | 16 януари 2020
Моно Петра, художник. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Моно Петра, художник. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Във Франция има истински социален сблъсък между ляво и дясно. Това каза Моно Петра, художник, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Гостът коментира продължаващите стачки срещу реформите, които президентът Еманюел Макрон се опитва да въведе. По думите на Петра протестите са нещо съвсем нормално за Франция, тъй като нейните граждани са много свободомислещи и имат изразена позиция.

„На политическата сцена във Франция вече има доста бизнесмени, което е тенденция в целия свят“, коментира Петра. Според него обаче именно това затруднява необходимите реформи, тъй като французите искат промени, но не смятат, че е редно представителите на бизнеса да отнемат социалните им придобивки, които са извоювали с годините.

„Макрон е млад президент, който безспорно иска да остане в историята като реформатор“.

Петра отбеляза, че въпреки отстъпките на правителството битката на президента за реформи не е приключила. „В момента Макрон не се изправя срещу недоволство от „жълтите жилетки“, а срещу синдикатите, който са силни във Франция“, отбеляза гостът, като според него успехът на президента е под въпрос.

Петра вижда бъдещата роля на Франция в Европейския съюз като основна. По негови думи на фона на напускащата Великобритания все пак трябва да има и контрапункт в лицето на даден лидер, който да пропагандира, че блокът всъщност е нещо добро.

Целия разговор очаквайте във видео материал.