Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо цените на таксиметровите услуги отново разбуниха бранша?

Спас Атанасов, председател на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи, Бизнес старт, 10.01.2020

11:22 | 10 януари 2020
Спас Атанасов, председател на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Спас Атанасов, председател на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тарифите за таксиметровите услуги не са променяни у нас от 2012 г. насам. Това е шоково за самите таксиметрови шофьори. Едновременно увеличение от всички компании обаче ще повдигне съмнения за картел в сектора, докато поетапното ще доведе до загуби на клиенти за фирмите, които първи увеличат цените. Това е причината таксиметровите шофьори да се обърнат за помощ към министъра на транспорта. Това каза Спас Атанасов, председател на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Атанасов уточни, че Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи не предвижда протестни действия. „За момента исканията са Столична община да преразгледа цените и да увеличи минималната цена за километър до между 1 лв. и 1.14 лв.“, посочи той.

„Един от главните проблеми е началната такса при такситата. Късите курсове са икономически неизгодни за шофьорите и много често те се отказват от тях“, добави гостът.

„Смисълът е такъв – да може началната такса чрез наредба на министъра на транспорта да се регулира, така че да бъде три пъти минималната за километър или някаква рамка от три пъти минималната до три пъти максималната, за да не е фиксирана“.

Атанасов коментира и дали увеличението на цените на таксиметровите услуги ще значи подобрение на качеството им. Той заяви, че камарата вече е изготвила етичен кодекс, насочен най-вече към отношението на шофьорите към клиентите, който е готова да предостави срещу помощта от държавата.

Останалите искания на шофьорите в организацията са свързани с промени в системата „бонус-малус“, която според тях ощетява много хората в бранша, както и по отношение на решението на Столична община да повиши данъците за автомобилите на база на това колко замърсяващи са те.

Целия разговор вижте във видео материала.