Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пред младите фермери у нас се очертават добри перспективи

Петър Петров, председател на УС на Национална асоциация на младите фермери в България, Бизнес старт, 19.12.2019

10:40 | 19 декември 2019
Петър Петров, председател на УС на Национална асоциация на младите фермери  в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Петров, председател на УС на Национална асоциация на младите фермери в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бъдещето за младите фермери в България е добро. С новия Закон за земята ще имаме по-добър достъп до земя. Имаме поети ангажименти от Фонда на фондовете и други институции, че ще се направят финансови продукти за по-добър достъп до средства. За възпитаниците на аграрните университети има все по-лесна реализация. Също така все повече големи фирми в бранша се насочват към модела на работа на IT сектора. Това мнение изрази Петър Петров, председател на УС на Национална асоциация на младите фермери в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Общото за всички стартъпи в областта е, че изискват нещо много иновативно в сферата на хранително-вкусовата индустрия въпреки традиционализма на българина в това отношение".

Според Петър Петров най-важното е да има идея, която да обедини хора. По думите му стартъпът, за бъде подкрепен финансово, следва да има екип от хора, дори и идеята му да не е съвсем очертана от самото начало.

Гостът коментира и формите за подпомагане на този тип компании. "Първата е чисто концептуална форма, която осигурява подпомагане на растежа - нефинансова помощ. Помощта може да бъде и грантова. Третата форма е на база хората да продадат част от бизнеса си на инвеститорите", уточни той.

"Периодът 2021-2027 по отношение на селскостопанската политика включва подкрепа за малки стопанства и млади фермери".

Петров отбеляза, че основен приоритет би трябвало да бъдат не толкова нови хора в земеделието, колкото запазване на вече съществуващите.