Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви договорености постигнаха медиците след срещата с премиера?

Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Бизнес старт, 17.12.2019

10:24 | 17 декември 2019

Срещата вчера при премиера беше една много добра работна среща, защото ние поставихме нашите проблеми, казахме какво искаме от много време. Получихме обещания за по-регулярни срещи, за да може проблемите да не се натрупват и да можем да ги обсъждаме. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Новият рамков договор ще бъде подписан за 3 години. Много е важно в него да бъдат включени клаузи, които да удовлетворяват както работещите, така и пациентите“.

Василева обясни, че ще бъде определен процент от заработката на всяко клинично заведение за заплащане на труда, но този процент все още не е публично огласен.

Според нея предложението на премиера лекарите да се откажат от част от заплатите си в полза на възнагражденията на медицинските сестри, не е било сериозно.

Гостът говори и за това как ще се повиши контролът в здравната система

„Беше договорено, че ще има по-висока степен на контрол от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, както и от регионалните центрове по здравеопазване“.

Гледайте целия разговор във видеото.