Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ядрената енергия ще е част от енергийния микс на Европа

Фредерик Пети, френски депутат, Бизнес старт, 17.12.2019

09:20 | 17 декември 2019
Обновен: 16:24 | 11 юни 2020
Автор: Даяна Попова

Ядрената енергия е невъглеродна енергия. Това е риск, но не е замърсяване. Проблемът с ядрените отпадъци не е логистичен, защото те са малко като обем, но трябва да се управляват дълго време. Това каза Фредерик Пети, френски депутат, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Смятам, че няма да е мъдро да се вярва, че ядрената енергия няма да е в енергийния микс на Европа. Трябва евентуално да се намали делът на ядрената енергия, но тя ще бъде част от европейския микс".

Според него не бива да се спират изследванията в областта. 

"Целта за вългеродна неутралност в Европа до 2050 г. е напредък. Днес Китай прави 50-годишни планове, които не засягат околната страна. Затова смятам, че е новост да се поставят далечни цели на всички страни членки на ЕС, които ще структурират политиката ни за 30 години".

Той изрази мнение, че екологичните условия в България още не са постигнати и има голям проблем с инфраструктурата.

"Старата индустриална инфраструктура не може да бъде изоставена. Тя днес не интересува никого, но може да бъде много важна в бъдеще".

По думите му Европа си поставя доста ясни цели, които ще структурират цялата икономическа дейност. "Все още има време да се уточни кои области ще бъдат засегнати", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.