Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как да избегнем неразумното пазаруване по Коледа?

Николета Карамилева, лектор по финансова философия, Бизнес старт, 13.12.2019

10:06 | 13 декември 2019
Николета Карамилева, лектор по финансова философия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николета Карамилева, лектор по финансова философия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преди Коледа хората обичайно осъзнават, че имат ограничено време и ограничен бюджет, което задейства у тях т.нар. „принцип на оскъдността“. В тази среда на оскъдност често потребителите взимат решения, които не са рационални. Това каза Николета Карамилева, лектор по финансова философия, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„За неразумното пазаруване има и много други фактори“, отбеляза Карамилева.

Според нея предпазването от нерационални харчове изисква потребителите да уточнят ясно бюджета си и да успеят да приоритизират разходите си.

„Смирението е много важно – все пак трябва да си припомним, че не всичко около Коледа е пазаруване“, изтъкна гостът.

„От поведенческа гледна точка е важно хората да могат да разграничат „емоционалното бомбардиране“ от това какви нужди всъщност имат“.

Сред полезните съвети Карамилева добави и създаването на списък. Според нея това значително би улеснило потребителите в подреждането на приоритетите и финансовите пера.

„Препоръчително съотношение между месечния доход и бюджетът, който хората ще отделят за коледни подаръци, няма“, посочи Карамилева. По нейни думи обаче заделянето на между 10 и 20% от месечното възнаграждение за коледни подаръци изглежда разумно.