Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Енергията в България от възобновяеми източници трябва да е 27% до 2035 г.

Малинка Николова, председател на Българската соларна асоциация, Бизнес старт, 11.12.2019

11:21 | 11 декември 2019

България има бъдеще в енергийния микс и възобновяемите източници на енергия са естествен заместител на конвенционалните. Поради много причини конвенционалните енергийни източници вече не са подходящи за днешната цивилизация. Това каза Малинка Николова, председател на Българската соларна асоциация, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В България делът на соларните централи в производството на електроенергия е доста нисък, защото има изключително малко инсталирани фотоволтаични централи. Делът е около 6-7%".

Тя коментира, че в България има сериозно разминаване със стратегическите документи.

"Целта на България е 27% от енергията в страната да е от възобновяеми източници. За тази цел трябва да инсталираме изключително голямо количество централи от възобновяеми източници, а в плана за развитие на мрежата почти няма такива".

По думите ѝ тази цел трябва да бъде постигната до 2035 г. Според нея има сериозен проблем в системата и комуникацията между производители и електроразпределителни дружества.

"България ще има нужда от повече енергия. Старите конвенционални централи поетапно ще започнат да излизат от експлоатация и трябва да сме готови за този момент".

Вижте целия разговор във видеото.